Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    A NASA feladta: A Spirit nem mozdul

    2010.01.27. 02:30 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Több hónapnyi eredménytelen próbálkozás után a NASA illetékesei bejelentették: a Marsot felderítő Spirit rover véglegesen elakadt a homokban. A szerkezetnek most fel kell készülnie a hideg marsi télre, amit előnytelen helyzete miatt nem biztos hogy át tud vészelni. Ha viszont sikerül elég melegen tartania magát néhány hónapig, akkor tavaszal folytathatja munkáját, immár egyhelyben.

    Hat évnyi vándorlás után úgy tűnik, hogy a Spirit megtalálta nyughelyét a vörös bolygón. Az utóbbi nyolc hónapban ugyanis a földi irányítóközpont minden próbálkozása ellenére nem tudott kimozdulni egy homokfoltból, az eredeti elgondolás szerint 90 naposra tervezett küldetés így több évnyi kitolással érkezett most új fejezetéhez. Ez ugyanis nem a vég, a Spirit jelenlegi helyén is számos fontos mérést tud még elvégezni, feltéve ha túléli a telet.

    Még 2004 január negyedikén vágott neki a robot bolygószomszédunk felderítésének, és teszi ezt azóta is. A szerkezet remekül kiállta az idő próbáját: még évek múltán is szinte minden műszere működik (kivéve kőmorzsoló fejét ami mára elkopott, valamint eltörött két kereke). Több kilométer megtétele után 2009 május elsején egy kénben gazdag terület vizsgálata közben a kemény felszín beszakadt a robot alatt, kerekei pedig néhány centivel mélyebben puha homokba kerültek. A kezdeti manőverek során a robot csak egyre mélyebbre ásta magát a talajba, így hamarosan menthetetlenül elakadt.

    Ahogy arról a Mikron korábban beszámolt, a földi irányítóközpontban mindent bevetettek a hiba elhárítására, még egy másik Spiritet is építettek amit egy mesterséges homokgödörben tanulmányoztak a Földön, hiába. A Marson álló eredeti ugyanis mindössze néhány centimétert haladt az elmúlt hónapokban, és egyre csökken az esély hogy valaha is elmozdul.

    A Spirit munkája ezért új fordulatot vesz, mostantól ugyanis a manőverezés helyett helyben álló munkára készítik fel. Ehhez először is túl kell élnie a téli hideget, jelenlegi pozíciójában ugyanis dél felé néz, napelemeit pedig nem tudja teljesen a fény felé fordítani mert rossz irányban áll a gödörben. A gépet úgy tervezték, hogy aktív állapotban a -40 fokot, hibernációs üzemmódban pedig akár a -67-et is elviselje. A jelenlegi becslések szerint télen mínusz negyven fok alá is eshet a hőmérséklet, így a Spirit hibernációba vonul, az irányítóközpont pedig reménykedik hogy a robotnak elég energiája lesz fűteni magát.

    Amennyiben tavasszal rendben felébred, úgy újult erővel vághat majd neki a méréseknek. Jobban szemügyre veszi majd a marsi időjárást, valamint a Spirit rádiójelének precíz bemérésével mérhetőek lesznek az apró kilengések a vörös bolygó forgásában, aminek segítségével a planéta belső szerkezetéről tudhatunk meg többet.

    Emellett a környezetében található köveken is van még mit vizsgálni. Ahogy John Callas a JPL rover projekt vezetője elmondta: "A terület rendelkezik a legmagasabb szulfáttartalommal amit eddig ismerünk a bolygón. Egy ilyen anyagokból álló kérgen manővereztünk, ami elég erős volt ahhoz hogy megtartsa a rovert, majd átszakadtunk rajta. Szerencsések vagyunk, hogy ez a megálló... egy jó helynek tűnik."

    A fenti képen bolygókörüli pályáról látható a marsjáró. A központi világos folt a "Home Plate" elnevezésű, nagyjából 80 méter átmérőjű lapos terület. Ettől balra középen (9 óránál) látható fehér pont a Spirit szonda, amint a Trója nevű homokgödörben pihen. A képet még tavaly júniusban készítette a Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamerája, a fotó a marsi nyarat mutatja a Gusev kráterben veszteglő robottal.

    Forrás:
    NASA
    Wired

    4 komment

    Címkék: űrkutatás technika mars rover műholdfelvétel

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr801705411

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    YOJIKA · http://www.mrns.hu 2010.01.29. 09:12:56

    Szegény kicsi rover!
    Én szorítok neki!

    2010.01.29. 14:08:23

    Nem tudom pontosan milyen a helyzete, mennyire ragadt be, de ezeket a rovereket nem tesztelik előtte a legszélsőségesebb körülmények és a lehető legelképzelhetetlenebb szituációkban mielőtt elküldik őket? Erre csak így "elakad"? Persze ez utóbbi, nyilván naiv kérdés volt :)

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.01.30. 14:10:34

    @Oppenheim: minden mozgást először kipróbálnak a földi laborban -ahol igyekeznek szimulálni a marsi felületet- , és csak utána küldik el a parancsot.

    A youtubeon utolsó videóüzenetben valami olyasmit mondott a projektvezető, hogy eddig csak elszaladtak a rózsák mellett, most megállnak(ha már muszáj), és tüzetesen szemügyre vesznek egyet... Megpróbálnak előnyt kovácsolni a hátrányból.

    SZép hasonlat.

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.01.30. 23:10:39

    @Oppenheim: Dehogynem tesztelték őket. 90 napra meg is tervezték a missziót. Aztán úgy alakult, hogy több mint 2000 napja tart a küldetés, erre már nem lehetett felkészülni...

    Másrészt felépítették a második Spiritet amit a Földön tesztelnek homokban, de nem tudják szimulálni az alacsonyabb gravitációt meg az gyérebb légkört.

    Mivel úgy tűnik végleg elakadtak, berendezkednek arra amit immortalis írt: tüzetesen szemügyre veszik a helyet ahol vannak.
    süti beállítások módosítása