Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    Fizikusok a létezés nyomában

    2010.05.20. 22:45 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    A világ második legnagyobb részecskegyorsítójában amerikai tudósok  legújabb eredményeik szerint megtalálni vélik az anyag létezésének okát. Az eddigi legelfogadottabb elméletek szerint ugyanis az ősrobbanás során nem keletkezhetett elegendő matéria a világegyetem létrejöttéhez, a mostani új adatok  azonban választ adhatnak arra, hogy miként dominálhat jelenleg az anyag és nem az antianyag az általunk ismert univerzumben.

    Egy matematikailag pontos univerzumban nem léteznénk. Einstein általános relativitás elméletéből és kvantummechanikai tudásunkból következően ugyanis a világegyetem létrejötte során egyenlő mennyiségű anyag és antianyag keletkezhetett. Ezek azonban egyesülve rettenetes mennyiségű energiát szabadítanának fel és azonnal megsemmisülnének, így biztosan nem keletkezhetne sem anyag, sem bolygó, sem ember. A fizikusok legnagyobb megrökönyödésére azonban a világ nagyon is létezőnek tűnik, ráadásul jelenlegi ismereteink szerint többségében anyag és nem antianyag alkotja. A jelenség magyarázatára már számos elmélet született, igazolni azonban mostanáig egyiket sem sikerült biztosan.

    Az anyagból álló világ tudományos megértéséhez a kulcs az úgynevezett CP-sértés lehet. Ennek értelmében az anyag-antianyag átalakulás nem teljesen szimmetrikus, és a mérleg némileg az anyag javára billen, ami a Nagy Bumm utáni néhány pillanatban meghatározhatta az anyagi világ létrejöttét. Ennek felfedezése már 1980-ban Nobel-díjat ért, azonban az akkori kísérletek nem tudták döntően meghatározni, hogy melyik részecske lehet a felelős az asszimetriáért és az anyag létrejöttéért.

    Amerikai kutatók az úgynevezett DZero együttműködés keretében igyekeznek megérteni az anyag alapvető tulajdonságait. A Fermilab Tevatron ütköztetőben végzett kísérleteik során protonok és antiprotonok ütköztetésekkor pedig megfigyelték, hogy rendre több müont kaptak, mint antimüont. Tehát egy anyag-antianyag párban némileg az anyag dominált, nagyjából egy százalék előnnyel. Ez pedig elegendő különbség ahhoz, hogy anyaggal lássa el a fiatal világegyetemet és kifogást adjon a fizikusoknak, hogy miért létezik az univerzum.

    A tudósok most megjelent cikkükben meg is magyarázzák a jelenséget, szerintük ugyanis az úgynevezett semleges B-mezonok a felelősek az asszimetriáert és a több anyagért. Ezek a részecskék ugyanis meglehetősen határozatlanok, másodpercenként milliárdszor változnak anyag és antianyag állapotuk között. Emellett nem túl hosszú életűek, bomlásuk során pedig müonok keletkeznek, amik leginkább egy kövér elektronhoz hasonlatosak. Ha pedig a B-mezonok némileg több időt töltenek részecske állapotban és antirészecske állapotuk egy kissé rövidebb, akkor elbomlásuk során végül nagyobb eséllyel keletkezik müon, mint antimüon.

    Ezt a müon-antimüon különbséget sikerült most minden eddiginél pontosabban megmérni, ami kulcsfontosságú lehet az anyag kialakulásának megértéséhez. A kutatók az LHC még nagyobb kapacitását kihasználva remélik majd igazolni a mostani méréseket. Addig is, ahogy Joe Lykken, elméleti fizikus, a Fermilab munkatársa fogalmazott: "azért nem mondanám, hogy ez a bejelentés egyenértékű Isten arcának megpillantásával, de Isten lábujja még lehet belőle".

    Forrás:
    The Great Beyond
    The New York Times

    Evidence for an anomalous like-sign dimuon charge asymmetry, The D0 Collaboration: V.M. Abazov, et al arXiv:1005.2757v1 [hep-ex]

    Képek: 1) "Big Bang Theory" http://rampant-mac.com/wp/?p=192, 2) Egy ívet leíró pion ami egy müonná bomlik, ez egy spirált ír a képen balra fent, majd végül egy elektronná bomlik és távozik jobbra fel. particlephysics.ac.uk

    7 komment · 1 trackback

    Címkék: fizika ősrobbanás antianyag atommag

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr762019082

    Trackbackek, pingbackek:

    Trackback: Fizikusok a létezés nyomában 2010.05.25. 23:04:50

    Egy matematikailag pontos univerzumban nem léteznénk....

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.05.21. 19:20:23

    Ez nekem magas, mint disznónak a farzseb.

    christo 2010.05.22. 02:42:32

    A lényeg az hogy van anyag, amiből te is vagy, meg van antianyag, ami az anyag ellentéte (töltés szempontjából) és ha az antianyag és anyag találkozik akkor energia lesz belőlük, olyasmi mint a fény. És hogy elvileg amikor keletkezett a világ az anyag és antianyag egyensúlya valamiért felborult és ennek köszönhetően jött létre több anyag mint antianyag és például ezért létezhetünk mi is. A részletek már a részecskefizikában rejlenek, például tudni kéne pontosan mi az a müon, de a mai jóléti társadalomban nem hinném hogy túl sokan töltik ilyenekkel a szabadidejüket :)

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.05.23. 21:13:40

    @christo: Nem azt mondtam, hogy nem érdekel, hanem azt, hogy nem értem. :)

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.05.27. 01:19:47

    @immortalis: Esetleg segíthetnek a linkek amik a bonyolultabb fogalmakat magyarázzák a szövegben. Ha ez sem segít, akkor egyszerűen rosszul van megírva a cikk.

    dr. mesterséges színezék 2010.06.11. 10:18:46

    @immortalis: Egy pillanatra felejtsd el, hogy anyag meg antianyag, meg müon, meg hogy fizika. :)

    Képezeld el, hogy van a nagy büdös semmi, ami egyszer csak felizgul és elkezd piros és kék zsetonokat ontani. A két zseton pont ugyanolyan súlyú és méretű, csak afféle papa- és mamazsetonként működik: amikor találkoznak, egy piszok heves szexben elemmek a nirvánába. Ha ugyanannyi kék és piros zseton keletkezik a felizguláskor, akkor az ugyanaz, mintha egy sem keletkezik, mert mind elhamvad a párjától, és megint lesz a nagy büdös semmi.
    De itt jön a mázlink: 100 piros zseton mellett 101 kék zseton keletkezik, a pártában, és ezáltal létezésben maradó sokszor 1 db kékből alakul ki minden amit látunk, és mi is, hogy kicsit mi is szexelhessünk.

    Kb. ennyi a mese emberi nyelven.

    mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.01.08. 13:30:53

    "A fizikusok legnagyobb megrökönyödésére azonban a világ nagyon is létezőnek tűnik, ráadásul jelenlegi ismereteink szerint többségében anyag és nem antianyag alkotja."
    parádés!

    georg100 2011.02.03. 20:11:02

    Helló! Mi az hogy anyag és antianyag!?. Az anyagnak nevezett valami egyáltalán nem is létezik. Ha szétszednénk egy atomot, atommagot,és ennek egyik alkotórészét, pl protont, amik szintén quarkszok-bol áll stb,stb valamikor eljutunk arra a pontra amikor az anyag összetevö részeit már nem lehet tovább felbontani mert felveszi az anyag és hullám duállis állapotát.Ez után már csak energiaktödések, és egymásra hatások vannak, rengeteg üres térrel. Ezzel a témával foglalkozik a Quantummechanika nagyon érdekes és furcsa dolgok mennek itt végbe. Ajánlom tanulmányozását, persze ezen témák megértéséhez egy csomó alaptudásra is szükség van. ( Az ugynevezett antianyag csak annyiban külömbözik az anyagtol, hogy
    pontosan ellentétes töltése van. Tehát amig az anyag atommagja positiv, a körülöttelevö elekron negativ, az antianyagnál ez forditva van.)az antianyagnál is érvénysek az energia kötödések csak forditva.
    süti beállítások módosítása