Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    1 éves a Mikron blog - betekintés a kulisszák mögé

    2010.09.13. 18:25 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Tavaly augusztusban indult útjára a Mikron blog, mára pedig az egyik legnagyobb magyar tudományos hírbloggá nőtte ki magát. A születésnap apropóján egy a szokásosnál közvetlenebb bejegyzésben a blog hátterével ismerkedhettek meg.

    164 bejegyzés, 541 hozzászólás és több mint százezer oldalletöltés. Egy éve született a Mikron blog, hogy naprakész természettudományos hírekkel szolgáljon, némi alternatívát nyújtva az ismertebb netes újságok sokszor kevésbé részletes cikkeinek.

    A Mikron az elmúlt évben természettudományos hírek széles skálájáról igyekezett beszámolni, igéretéhez híven genetikától az űrkutatásig szinte bármiről. A legnagyobb meglepetésemre pedig sokan valóban érdeklődtek az egyes felhozott témák iránt, olyannyira, hogy a blog mind az index.hu címlapját, mind az origo.hu-t többször megjárta, számtalan kisebb híroldallal egyetemben. A blogot emellett több más kezdeményezés, közösség és cég kereste meg ötleteivel, annak ellenére, hogy a tudományos hírek messze nem tartoznak a legolvasottabbak közé a napi sajtóban, és a blogot sehol sem reklámoztam. A Mikron sikere azonban azt bizonyítja, hogy ilyenre is van igény, még akkor is ha az oldal olvasottsága messze elmarad az aktuálpolitikával vagy bulvárhírekkel foglalkozó lapokétól.

    A Mikron blog megalkotása és rendszeres frissítése így egy év után hatalmas sikernek tűnik számomra, még nagyobb arányú ráfordított idővel pedig a blog egy igazán nagyszabású oldallá nőhetné ki magát, és akár a népszerűbb témákat felvonultató honlapokkal is felvehetné a versenyt.

    Azonban a Mikronon jelenleg egyre nagyobbak a szünetek az egyes bejegyzések között, pedig ennek nem az érdeklődés elvesztése az oka. Valójában ez főképp amiatt van, hogy a blog nyomán egyre gyarapodnak az izgalmas programok amiknek ezen sorok írója tagja lett bejegyzéseinek hála. Molekuláris biológiáról szóló írásaimat már egyre rendszeresebben közli az [origo] tudomány rovata, emellett pedig a Team Puli tagjaként egyre több feladatot látok el, hogy munkánk eredményeképp egy magyar űrszonda juthasson el a Holdra. Ezek mellett sajnos egyre kevesebb energia jut itt új témákkal foglalkozni, rengeteg olyan hírrel találkozom aminek megírására már nem jut idő.

    Aki esetleg kedvet érez magában ahhoz, hogy a tudományt másokkal is megismertesse, az jelentkezzen bátran. Mindig vannak kidolgozásra váró friss témák, amik megírásához szívesen adok akár a szélesebb publikum számára nem hozzáférhető anyagokat is. A saját példámból okulva pedig úgy tűnik a Mikron blog remek ugródeszka a leendő újságíróknak is, így aki már csak egy kicsit is lelkes, az keressen meg nyugodtan.

    A blogolásról

    Mivel ez egy személyes bejegyzés is, ezért álljon itt néhány információ a blog készítéséről. A cikkeket nagyrészt magam készítem (időnként Cheerek volt a segítségemre), az egyes írásokban megjelölt források felhasználásával, általában egyenesen a kutatási anyagokból. Így sokszor még a nagyobb netes portálokat is meg lehet el előzni, ahol az újságírók általában megvárják az első médiaanyagokat, és csak ezek alapján írnak cikkeket. Mivel legtöbbször nem a sajtóanyagokat használom, ezért több lehetséges hibaforrást is kikerülök, kutatóként pedig sokszor olyan adatokhoz is hozzáférek, melyek a nagyközönség számára még nem elérhetők.

    Maga a blog változatos helyeken készül, az első bejegyzés egy kambodzsai internetkávézóban született, az egyes cikkek túlnyomó többsége pedig nem Magyarországon íródott. Ez általában nem jelent fennakadást, de például ez a születésnapi írás részben azért késett egy keveset, mert Észak-Koreában nem volt megoldható az internetelérés.

    A blogolást összességében egy év után is remek elfoglaltságnak tartom, aki pedig egészen eddig elolvasta ezt a bejegyzést, annak javaslom, hogy látogasson vissza az oldalra gyakran, a jövőben további, immár ismét tudományos témájú bejegyzések várhatók.

    4 komment

    Címkék: születésnap szerkesztői

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr902293241

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.15. 12:16:31

    Szeretem ezt a blogot, mert amellett, hogy egész közérthető nyelven írod, válaszolsz is, ha kérdez a tudatlan olvasó.

    A feedback mindig fontos.
    süti beállítások módosítása