Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    Oroszország eltérít egy veszélyes aszteroidát

    2010.01.08. 15:40 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Az orosz űrügynökség vezetője egy rádióinterjúban jelentette be, hogy tervbe vették az Apophis aszteroida eltérítését. Az űrszikla a közeljövőben többször megközelíti majd a Földet, 2026-ban például jóval a Hold pályáján belülre kerül. Bár a NASA számításai szerint az ütközés valószínüsége mindössze 4 a millióhoz, az orosz illetékesek szerint nem lehet kockáztatni több millió ember életét.

    Anatoly Perminov a Roszkozmosz vezetője még december végén a Golos Rossii rádiónak nyilatkozva jelentette be, hogy az Apophis aszteroida a Földbe csapódhat 2036-ban. Oroszország pedig tervezi a veszély elhárítását, bár hozzátette, "atombombák kizárva". A bejelentés meglepte a többi űrhatalmat, ugyanis az Apophis pályája a jelenlegi számítások szerint nagy valószínüséggel elkerüli a Földet mind 2029-ban, mind pedig 2036-ban.

    "Emberek élete forog veszélyben, és több százmillió dollárt kellene fordítanunk egy rendszer kifejlesztésére ami megelőzheti az ütközést, semmint hogy karba tett kézzel várjuk százezrek halálát." Jelentette ki Perminov, egy következő mondatában azonban négy évet tévedve 2032-re jósolta a kataklizmát, hozzátéve, hogy a dátumra nem emlékszik pontosan.

    Már jó ideje foglalkoztatja a kutatókat, hogy miképpen lehetne elkerülni egy esetleges armageddont. Bruce Willis felküldése egy űrsiklóval és egy olajfúró csapattal nagyon valószínűtlen, egyrészt mert az űrsiklók a Holdig sem tudnak eljutni, másrészt mert egy aszteroida felrobbantása nem oldja meg a problémát. Így ugyanis egy nagy meteor helyett több kisebb csapódna a Földnek, a világ számos pontján egyszerre okozva káoszt. Az eddigi ötletek inkább a kődarab eltérítésére öszpontosítottak, ez megvalósítható lenne néhány speciális tolórakétával, vitorlákkal, de akár a szikla átfestésével is. A Nap sugárzása ugyanis másképpen hat az eltérő színű testre, évtizedek alatt megváltoztatva annak pályáját.

    Az összeesküvés elméletek kedvelői szerint azonban aki el tud téríteni egy aszteroidát a Földtől, az éppen célozni is tud vele ellenségeire, ez azonban jelenlegi ismereteink szerint megoldhatatlan, mivel ilyen pontos pályaszámításokat nem tudunk végezni.

    A közlemény szerint a Roszkozmosz a jövőben együttműködhet a NASA-val, az európai és kínai űrügynökségekkel a közös cél érdekében. A NASA illetékeseit meglepte a kijelentés, hiszen számításaik szerint az ütközés nem fog bekövetkezni. Don Yeomans a NASA Near Earth Object (NEO, a veszélyes aszteroidákat kutató program) vezetője erre reagálva elmondta: "Annak ellenére, hogy az Apophis biztosan nem jelent problémát, bátorító, hogy az orosz űrügynökség szakemberei is dolgozni fognak egy lehetséges eltérítési megoldáson a Földet esetleg a jövőben veszélyeztető aszteroidák ellen". Boris Shustov az Orosz Tudományos Akadémia csillagászati intézetének vezetője is igyekezett megnyugtatni a kedélyeket: "Az Apophis csak egy szimbolikus példa, számtalan más veszélyes objektum van még amikről nagyon keveset tudunk".

    Árnyékolja ugyan az ambíciózus terveket, hogy a legtöbb űrügynökség, így a NASA is jelenleg finanszírozási problémákkal kűzd, a NEO is bejelentette, hogy nem tudja ellátni feladatát a jelenlegi költségvetéssel. Az Obama kormányzat előtt három terv fekszik jóváhagyásra várva, ezek egyike embert juttatna egy közeli aszteroidára, ehhez pont kapóra jön a Föld közelében hamarosan elhaladó szikla.

    Az Apophis egy 270 méter átmérőjű szikladarab, becsapódása nagyjából 100 ezer atombomba erejével ér fel, ami egy Franciaországnyi terület megsemmisítését jelenti. Az ütközést valószínüleg heves vulkáni tevékenység és földrengések kísérnék, valamint a becsapódás során forró hamueső hullhatna akár jóval nagyobb területen is. Amennyiben az aszteroida a Csendes-óceánba érkezik, úgy óriási szökőárat indítana, mely egy hatalmas vízfalként csapódna a partvonalnak, jelentős károkat okozva a partmenti városokban.

    A NASA jelenlegi számításai szerint a 2036-os ütközés esélye jelenleg mindössze 1:250.000, pontosabbat 2029-ben tudnak mondani, amikor a kődarab újból megközelíti a Földet és pályája módosul. Az Apophis akkor a Föld körül keringő egyes műholdak pályáján belül fog elhaladni, és ha áthalad egy apró területen (ún. gravitációs kulcslyuk), akkor útja a végzetes ívre módosul, 7 évet hagyva a felkészülésre. A szakemberek szerint azonban ennek az esélye olyan kicsi, hogy a katasztrófa valószínüsége elhanyagolható.

    Az ismert meteorok közül az 1908-as Tunguz meteor szerencsére lakatlan területre ért, azonban itt is több, mint 80 kilométeres körzetben tarolta le a tajgát. Ennél az Apophis nagyobb, azonban a dinoszauruszokat kipusztító középidei meteornál lényegesen kisebb. Hasonló méretű aszteroidák nagyjából minden 1300 évben megközelítik bolygónkat.

     

    Forrás:
    Space.com
    Pravda
    AP
    The Wall Street Journal
     

     

    2 komment

    Címkék: űrkutatás aszteroida apophis roszkozmosz

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr291655803

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    2010.01.08. 16:36:23

    A Föld megmentése nem az USA privilégiuma?
    :)
    süti beállítások módosítása