Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    Bemutatták az első civil űrrepülőgépet

    2009.12.08. 02:35 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    A Virgin Galactic bemutatta első saját fejlesztésű űrrepülőgépét. A SpaceShipTwo az egyedüli magáncég által üzleti céllal készített jármű, ami képes embert az űrbe szállítani. A két külön repülőből álló rendszer egyszerre hat utast tud majd a Földön kívülre juttatni, ahol az űrhajósok a súlytalanság állapotát is átelhetik néhány percre. Alkotói szerint az SS2 lehet a civil űrrepülés megalapítója.

     

    "Ez több mint űrturizmus, ez az űr iparosításáról szól egyedi és innovatív megoldásokkal" - jelentette ki Steve Landeene az America űrkikötő vezérigazgatója a SpaceShipTwo (SS2) bemutatása kapcsán. A lelkesedésre valóban minden oka megvan: a Virgin Galactic lehet ugyanis az első cég amelyik bárkit szuborbitális pályára juttathat pontosan 200 ezer dollárért.

    A történet még 2004-ben kezdődött amikor az SS2 elődje, a SpaceShipOne sikerrel juttatta fel az első civil űrhajósokat a világűrbe. A gép akkor elnyerte az Ansari X Prize 10 millió dolláros fődíját, mint az első magánűrrepülőgép. A pontos kiírás szerint az SS1 képes volt két héten belül kétszer is 100km-es magasság fölé emelkedni, összesen 3 embert magával vinni, miközben kevesebb mint 10%-át cserélték ki a gép teljes tömegének (nem számítva az üzemanyagot). A fejlesztés teljes 25 millió dolláros költségvetését akkor a Microsoft berkeiből ismert Paul Allen zöldhasúi állták. Ez a gép azonban még nem állt készen a kereskedelmi célú űrrepülésre.

    Az SS1-et tervező Burt Rutanra akkor azonban lecsapott a Virgin Galactic és az amögött álló híres milliárdos, Sir Richard Branson. Branson a teljes cégével, a Scaled Composite-tal együtt felbérelte Rutant, hogy építse meg a magánűrrepülők következő generációját. Így készült el 2009 December 7-ére az SS2, az első kereskedelmi űrrepülőgép.

    Rutan kreálmányai úttörő megoldások sorát tartalmazzák. A jelenlegi konstrukció két gépből áll, az első fokozat egy hordozó-repülőgép, a WhiteKnightTwo, majd erről indul a levegőben a valódi űrrepülő SpaceShipTwo. A WK2 már a maga nemében is különleges, két géptörzset köt össze ugyanis egyetlen hatalmas szárny. A szerkezet így összesen 43 méter széles és négy hajtóművével képes akár 17 tonnát is 15 kilométer magasba emelni. A hasznos teher a mostani tervek szerint maga a SpaceShipTwo, ami a két géptörzs között a szárny alá erősítve utazik a megfelelő magasságig. Ezt elérve begyújtja saját hibridhajtású rakétáját, és a WK2-ről leválva a hangsebesség háromszorosával kezdi meg emelkedését a csillagokba.

    A mostani terv szerint az SS2 110km-es magasságig meg sem áll, így átlépi a Kármán Tódorról elnevezett Kármán vonalat, ami az űr nemzetközi megállapodás szerinti határa.

    Az űrhajó visszaútja sem kevésbé érdekes. Különleges kiképzésének hála ugyanis a gép meglepően könnyű, valamint szárnyainak síkja változtatható, így a felső légkörben lassan ereszkedhet, majd lejjebb érve a szárnyakat átállítva siklórepülőként folytathatja útját. Rutan az ereszkedést egy tollpihéjéhez hasonlította. Az SS2 ugyanis kifejezetten lassan lép be a légkörbe és egy tollhoz hasonlóan ereszkedik lefelé, míg a NASA jelenlegi űrsiklói a keringési sebességükkel kezdenek ereszkedni, és a hasonlatnál maradva puskagolyóként száguldanak a Föld felé. Ezért is van szükségük komoly hőpajzsokra, ellentétben az SS2-vel.

    A WhiteKnightTwo már egy éve bemutatásra került és azóta is folyamatosan tesztrepüléseket tesz, a SpaceShipTwo-val kiegészítve pedig akár már jövőre megkezdheti az első űrturisták szállítását. A Virgin Galactic adatai szerint már több, mint 300 utas szorongatja otthon a jegyét az első járatokra, valamint még további 80 ezer regisztrált honlapjukon egy esetleges jövőbeli utazásra. Az SS2-t természetesen látványos show keretében mutatják be a Mojave sivatagban, ahol a csak űrturisták számára épített  America űrkikötő is helyet kapott. Az impozáns épületkomplexum 200 millió dolláros építésének egy részét Új-Mexikó állta, és a mostani ceremónián Arnold Schwarzenegger fogja az első elkészült SS2-t 'VSS Enterprise' névre keresztelni. A névadást nem titkolt módon a NASA és az amerikai haditengerészet mellett a Star Trek című sci-fi sorozat ihlette.

    Az Enterprise mellett még több SS2 is készül majd, hogy ki tudja szolgálni a növekvő igényeket. A jövőben épülő SpaceShipThree pedig a tervek szerint már földkörüli pályára fogja szállítani a vállalkozó kedvűeket. Landeene azonban már az SS2 bemutatójáról is úgy vélekedik, hogy "ez a bemutató szimbolizálja a kereskedelmi űr létezését és egy új korszak kezdetét az űrkutatásban, a kísérletezésben és a szállítmányozásban".

     

    Forrás:
    BBC News
    CNN
    space.com
    Virgin Galactic
     

    5 komment

    Címkék: űrkutatás technika virgin galactic rakéta spaceshiptwo x prize whiteknight

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr271581396

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.12.08. 11:07:31

    Megelőztél, viszont Sir Richardot Bransonnak hívják, nem Brensonnak. ;)

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2009.12.08. 12:38:34

    @lacalaca: Pardon, javítottam. Láttam, hogy a Cydonián már régebben is foglalkoztak cikkek a SpaceShipTwo-val, de a tegnapi bemutató körül akkora felhajtást csaptak, hogy muszáj volt írnom róla.

    Oscee 2009.12.08. 20:35:13

    @immortalis: Én is.

    Ha "nagy" leszek Branson szeretnék lenni. Na jó, esetleg Mateschitz. :)
    süti beállítások módosítása