Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    Sikeres az első magánűrhajó útja

    2010.12.09. 01:45 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Az amerikai SpaceX cég sikeresen felbocsátotta az általa épített Dragon kapszulát, a szintén saját gyártmányú Falcon-9 rakétájával. A kapszula a tervek szerint a jövőben képes lesz hasznos terhet juttatni az űrbe, akár Nemzetközi Űrállomásra is. Néhány éven belül ugyanez az egység akár embereket is szállíthat, új fejezetet nyitva az űrkutatásban. Ez az első magáncég által épített és üzemeltetett szerkezet amely képes Föld körüli pályára állni, majd visszaérkezni.

    A sárkány szárnyra kapott: ma magyar idő szerint 16:43-kor sikeresen elstartolt a Floridai Cape Canaveralból a Space Exploration corp. Falcon-9-es rakétája, orrán a rakomány szállítására alkalmas Dragon /sárkány/ kapszulával. Az élőben közvetített eseményen a rakéta néhány perc alatt láthatóan elhagyta a légkört, majd a terv szerint levált a kapszuláról. Az adás után néhány perccel a SpaceX szóvivői bejelentették, hogy a Dragon az előzetes számításoknak megfelelően pályára állt bolygónk körül. A kapszula ezután kétszer megkerülte a Földet, majd Kalifornia parjainál a tervezett módon landolt 20:05-kor.

    A történelmi jelentőségű repülés során először fordult elő, hogy egy magáncég által épített és működtetett szerkezet Föld körüli pályára álljon, majd épségben visszaérkezzen a felszínre.

    "Észbontóan fantasztikus volt" - kommentálta a hírt Elon Musk, a SpaceX alapítója, aki a PayPal internetes fizetőrendszer feltalálásával vált ismertté. A milliárdos bevallotta, hogy már a pályára állás után sikeresnek könyvelték el a missziót, a leérkezés csak ráadás volt.

    A sikeres teszttel megnyílt a lehetőség a cég számára arra, hogy átvegye a NASA-tól a Nemzetközi Űrállomás (ISS) utánpótlásának megoldását rendszeres Dragonok indításával. Néhány éven belül a rakomány mellett maguk az amerikai űrhajósok is a most először kipróbált típust használhatják, hiszen a NASA űrsiklóflottája jövőre végleg nyugdíjba vonul, az Egyesült Államok pedig jelenleg is orosz eszközökre támaszkodik saját legénységének feljuttatására. A NASA már le is szerződött 12 Dragon útra az ISS-hez, összesen 1,6 milliárd dollár értékben, de a jelenlegi teszeket is támogatja.

    A SpaceX Falcon-9 es rakétájának ez a második útja, és bár a tesztek során léptek fel hibák, élesben a szerkezet eddig kettőből kétszer helyt állt, így tervezői a jövőre nézve is bizakodóak. A kétfokozatú rakétát összesen tíz Merlin hajtómű hajtja (9 az elsőt, 1 a másodikat), a hatodik repülésre az első, később a második fokozatot is újrafelhasználhatóvá kívánják tenni. A szerkezet több mint 10 tonnát képes alacsony földkörüli pályára állítani.

    A most általa egyelőre üresen szállított Dragon űreszközt (belülről) kifejezetten az ISS kiszolgálására fejlesztették ki, de paraméterei alapján egyéb missziókra is alkalmas lehet. Az Apolló űrhajókhoz hasonló kúp alakú szerkezet teherváltozata egy nyomás alatti és egy anélküli rekeszből áll, és az orrával képes az űrállomás nem orosz egységeihez kapcsolódni. Hőpajzsa lehetővé teszi a légkörbe való visszalépést, majd ejtőernyőkkel fékezi magát vizetérés előtt. A tervek szerint landoláskor hajtóműveit is használva az eszköz szárazföldi leérkezésekre is képessé tehető.

    "Ezek az új felfedezők olyanok az űrkutatásnak, mint Lindbergh volt a kereskedelmi repülés számára" monda el Charles Bolden, a NASA ügyintézője az esemény kapcsán. A sikerre nagy szüksége volt a az amerikai űrkutatási hivatalnak, hiszen az év elején az Obama adminiszráció bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a nemzeti űrügynökség támogatását, és az újabb holdprogram helyett a magánszektor bevonását helyezi előtérbe. A SpaceX sikere új lehetőség az amerikai űrkutatás számára, az űrállomás ellátásának kiszervezésével ugyanis kapacitását újabb programokra fordíthatja, és egyre jobban támaszkodhat a fokozatosan megerősödő magáncégekre is. A SpaceX-nek természetesen már most vannak versenytársai, az Orbital Sciences corp. jövőre tervezi Taurus II-es Taurus 4-es rakétájának bemutatását, de a Lockheed Martin is fejleszti Orion kapszuláját több más szervezet mellett.

    A SpaceX azonban mostani repülésével vitathatatlanul az első magáncég ami képes volt a bravúrra, így eredményével beérte az eddig sikeres űrrepülést végrehajtó hat űrhatalmat: Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán, India és az Európai Űrügynökség. Bár a NASA Mercury programja már valójában megvalósította ugyanezt a küldetést 1961-ben, közel 50 év távlatában már magáncégek előtt is nyitott a lehetőség, hogy bármit vagy bárkit az űrbe vigyenek és vissza is hozzanak.

    Forrás:
    The New York Times
    CNN
    SpaceFlightnow
     

    2 komment

    Címkék: űrkutatás technika spacex falcon rakéta dragon műhold

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr712502821

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.12.09. 10:04:44

    Csak egy kis szőrszálhasogatás, az Orbital rakétája a Taurus II (és a Cygnus űrhajó lesz a tetején).
    www.orbital.com/TaurusII/
    www.orbital.com/CargoResupplyServices/

    Egyébként jó kis összefoglaló!
    süti beállítások módosítása