Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    A maják mindennapjai

    2009.11.17. 02:48 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Bámulatosan épen maradt falfestményekre bukkantak amerikai és mexikói régészek a dél-mexikói Calakmul nevű ősi maja város romjaiban. Kivételesen jó állapotuk mellett a leletek kölönlegessége, hogy a hétköznapi emberek tevékenységét mutatják be. Ez az egyetlen ilyen ábrázolás amit ismerünk, így alapvető információkkal szolgálhat a maja közemberek mindennapjairól.

    Calakmul a maják klasszikus periódusában (i.sz. 300-900) az egyik legjelentősebb város volt. A Guatemala és Mexikó határán elterülő települést mára teljesen visszafoglalta az esőerdő, az egykori templomok csak fákkal sűrűn borított dombok alól sejlenek elő. A többi ismert maja romvároshoz hasonlóan azonban itt is gazdag leletanyag lapul a dzsungel mélyén, amerikai és mexikói régészek most például egy sor gyönyörű falfestményre bukkantak a romokban.

    A rajzokat egy 5 méter magas, háromszintes épület feltárásakor találták, de jóval annak felszíne alatt. A maják ugyanis rendre újabb és újabb rétegeket húztak a már meglévő templomaikra, minden alkalommal új faragványokkal és festményekkel díszítve a külső felszínt. A belsőbb rétegek dekorációi legtöbbször megsemmisültek az új réteg építésekor, itt azonban a festményeket gondosan agyaggal takarták be, mielőtt az újabb buroknak nekifogtak. A régészek egyelőre nem biztosak benne, hogy miért óvták meg a festményeket, de úgy tűnik ezek különös jenetőséggel bírhattak, valószínüleg fénykorukban egy piacot díszíthettek.

    Ugyan nem ez az egyetlen hely ahol a ráépítés segített megóvni a gondos díszítést (pl Copán városában szintén remekül fennmaradt több különböző rétege ugyanannak a templomnak), azonban csak itt örökítették meg a mindennapok eseményeit. Az összes többi ismert festményen ugyanis csatajelenetek, királyábrázolások vagy vallási témák kaptak helyet, de nem itt. A calakmuli festményeken ugyanis étkeket készítő figurák, kereskedők, vagy különféle árukat cipelő alakok láthatók. Az egyes képek mellett ráadásul magyarázó írásjegyek is szerepelnek, hatalmas segítséget nyújtva a csak részben megfejtett maja írásrendszer jobb megértéséhez. Az egyes alakok mellett egy-egy "aj" azaz "személy" jel olvasható, ezután pedig az ott ábrázolt termék neve. Az "aj mahy" azaz "dohányos ember" például egy edényt tart a kezében, melyben feltehetőleg a dohánylevelek vannak, egy másik alak pedig egy kanállal áll vele szemben. A lenti kép a bal oldalán pedig a kukoricakásás embert ("aj ul") ábrázolja aki éppen egy nagy tálba meri étkét egy bőszen ivó másik figurának.

    A képek segítségével sikerült megfejteni a maja "kukorica" és "só" írásjegyeket, amik ugyan alapvető fontosságúak voltak a nép életében, eddig mégsem sikerült egyértelműen azonosítani őket.

    Ugyan a majákat már több, mint egy évszázada kutatják, mégis "ez az első eset, hogy ilyesmivel találkoztunk" mondta el Simon Martin, a feltárás vezetője. "Szinte soha nem láthajuk, hogy a társadalom alsóbb rétegei mivel foglalkoznak, vagy hogyan néznek ki, úgyhogy ez teszi [ezeket a képeket] ilyen különlegessé," tette hozzá.

    A jövőben még további fontos felfedezések várhatók, ugyanis a maja romok nagyrésze még feltáratlan. Bár több épület helyét ismerjük, csak Calakmul Chiik Nahb régiójában még 68 eltemetett építmény vár arra hogy kiássák. A feltárásokat nehezíti az éghajlat és a sokszor áthatolhatatlan esőerdő. A talán legnagyobb ismert maja város, El Mirador is jelenleg csak helikopterrel vagy többnapi túrázással közelíthető meg, így a maják még hosszú évekig őrizhetik titkaikat.

    Forrás:
    LiveScience
    physorg.com
    PNAS
     

     

    2 komment

    Címkék: régészet festmény maja pnas

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr561530917

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.11.17. 17:13:47

    Talán a spektrumon volt valamelyik éjjel egy műsor, hogy egy csóka már egyszer megfejtette a maják írását... :) De már nememlékszem, kéremkapcsojjaki.

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2009.11.17. 18:02:06

    @immortalis: Sajnos csak egy részét ismerjük a maja írásnak. Például a dátumozást sikerült már kisilabizálni, ami nagy segítség az egyes iratok datálásához. Viszont a szövegeket sajnos nem tudjuk teljesen lefordítani.

    Néhány éve még volt egy jó oktatóoldal "rabbit in the moon" címmel ahol egy remek interaktív felületen lehetett majául tanulni, de sajnos már egy jó ideje megszűnt.

    Akire talán te gondolsz az egy Coe nevű régész, ő írt egy híressé vált könyvet a maja írásrendszerről "Breaking the maya code" címmel.
    süti beállítások módosítása