Röviden

Twitter Updates

    Kövess a Twitteren

    Mikron

    Genetikától az űrkutatásig minden új természettudományos felfedezés amiről tudni érdemes.

    Mikron: egy kicsi tudomány minden nap

    Írj a szerkesztőknek

    Facebook

    Utolsó hozzászólások

    Kulcsszavak

    117 (1) 2011 (1) adventi kalendárium (1) agykutatás (5) alh84001 (2) alkohol (1) állatkert (2) amerika (1) antarktisz (1) antianyag (1) antropológia (2) apollo (1) apophis (2) ares (3) arzén (1) aszteroida (7) atommag (2) baktérium (1) béka (1) betegség (3) biokémia (11) biológia (38) borostyán (2) brazíla (1) burgonya (1) cassini (5) chíle (1) csillag (2) cupola (1) darwin (2) dinoszaurusz (7) dns (3) dragon (1) dubna (1) eemian (1) egér (2) élet (2) erdőirtás (1) esőerdő (1) eszkimó (1) etológia (6) eu (1) evolúció (9) exobolygó (1) faj (6) falcon (1) farkas (1) felhívás (1) féreg (3) festmény (1) fizika (6) föld (2) fotó (1) fraktál (2) galaxis (5) genetika (16) genom (6) génterápia (2) gfaj 1 (1) gmo (1) goldenblog (1) gyémánt (1) gyűrű (1) hajóroncs (1) hal (2) hálózat (1) hellókarácsony (1) herschel (2) hibrid (1) hőlátás (1) hold (6) hubble (4) hüllő (1) ibm (1) iss (1) játék (1) jég (2) kaméleon (1) katasztrófa (1) kígyó (1) kincs (1) klímaváltozás (4) kókusz (1) kopasz (1) koponya (2) kovamoszat (1) kráter (2) krokodil (3) lábnyom (1) légpárnás (1) légy (1) lézer (2) lift (1) lóri (1) magyar (4) maja (1) mandelbulb (1) mars (8) matematika (2) medve (2) mélytenger (3) merkúr (1) messenger (1) mikrobiológia (3) mono (1) műhold (14) műholdfelvétel (9) művészet (1) nap (2) national geographic (2) nature (13) nazca (1) nebula (2) neptunusz (1) neurológia (6) növény (1) növényevő (2) óriáscsillag (1) orvostudomány (2) ősember (2) ősrobbanás (1) őssejt (3) paleobiológia (12) panoráma (3) phobos (1) pigmeus (1) pnas (4) pók (5) polip (1) pszichológia (2) pulispace (5) quake (1) rák (3) rakéta (7) rasszizmus (1) régészet (9) robotkar (1) románia (1) roszkozmosz (1) rover (3) ruha (1) sarki fény (2) science (10) spaceshiptwo (1) spacex (1) szaturnusz (5) szekvencia (4) szem (1) szerkesztői (6) szimbiózis (1) szindróma (1) születésnap (1) taxonómia (2) technika (29) tejút (2) teloméra (1) telomeráz (1) tigris (1) titán (2) trichomonas (1) tudomány (1) új faj (7) ununseptium (1) uránusz (1) űrkutatás (51) üstökös (1) üveg (1) vaccinia (1) vénusz (1) véset (1) világvége (1) virgin galactic (1) vírus (2) víziló (1) vízvirágzás (1) vonalkód (1) vulkán (2) wellcome (1) whiteknight (1) williams (1) x prize (5) zoológia (18)

    Megosztás és feed

    Share/Bookmark

    Ahol nincs félelem ott nincs rasszizmus

    2010.04.20. 23:17 Mikron

    IWIW Facebook Twitter Google Gmail Google Reader Tumblr

     

    Francia és német tudósok Williams-szindrómás gyerekek faji előítéleteit vizsgálták. A ritka genetikai rendellenesség hatására ugyanis ezek a fiatalok számos más tünet mellett minden idegenhez azonnal túlzott bizalommal közelítenek. A most közölt kutatási eredmények szerint pedig faji előítéleteket sem alakítanak ki, annak ellenére, hogy a nemhez kötött előítéleteket a kontroll csoporthoz hasonlóan kezelték. A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a faji diszkrimináció a szociális félelemre vezethető vissza.

    Egy átlagos hároméves gyermek már nagy biztonsággal preferál egy hozzá hasonló etnikai csoportot egy másikkal szemben. A jelenség természetes, tudatunk néhány külső jellemző alapján azonnal kategorizál más embereket, így kevés gondolkodással is képesek vagyunk viselkedésbeli döntéseket hozni hiányos információk birtokában. Ugyanakkor a felületes döntéshozás konfliktusokhoz, diszkriminációhoz vezethet, különösen ha a megkülönböztetés automatikusan mindig döntéssé válik. A jelenség hátterének pontosabb megértéséhez francia és német kutatók a faji előítéletek kialakulását vizsgálták Williams-szindrómás gyerekeken.

    "Amikor megérkezek a Williams-Szindróma Szövetség valamelyik találkozójára, azonnal 50 gyerek mászik rám és örül a jelenlétemnek, pedig azelőtt soha nem találkoztunk" mondta el Andreas Meyer-Lindenberg, a Current Biology szaklapban megjelent kutatás vezetője. A jelenséget okozó ritka genetikai rendellenesség nagyjából minden húszezer emberből egyet érint, a tünetek a 7. kromoszóma egy apró darabjának hiányára vezethetők vissza. A betegség általában változó mértékű intellektuális fogyatékosság mellett számos más tünettel is együtt járhat, legszokatlanabb ezek közül azonban talán a mértéktelenül szociális személyiség. Ezekből az emberekből ugyanis hiányzik a szociális félelem, minden idegent azonnal a bizalmukba fogadnak. Emellett rendkívül közlékenyek, akár kitalált történeteket is szívesen mesélnek, és nyelvtanulási képességük is egyedülálló.

    Meyer-Lindenberg és csapata tíz, 7 és 16 év közötti Williams-szindrómás fiút, és ugyanennyi lányt kért fel egy teszthez, mellyel a faji és nemi előítéleteket vizsgálták. Kontrollként  húsz, hasonló nem- és koreloszlású egészséges gyerekkel tölttették ki ugyanazt a feladatsort. A vizsgálatban résztvevő valamennyi alany francia volt, és az europid rasszba tartozott.

    A kérdőíven az egyik tipikus kérdésnél például egy sötét és egy világos bőrű gyerek szerepelt, akik közül a kérdés szerint az egyik rossz volt, mert otthon zsíkrétával összerajzolta a szobafalat. A tesztalanyoknak ki kellett választani, hogy melyik szereplő volt rossz. Egy másik feladatban egy  férfi és egy nő volt látható, majd azt kellett megmondani, hogy melyikük dolgozhat egy benzinkútnál.

    Az eredmények szerint mindkét csoport nagy hatékonysággal (90%) állapította meg a nemekre jellemző sztereotípiákat. Amikor azonban a bőrszínre került a sor, a Williams-szindrómás gyerekek sokkal kevésbé diszkrimináltak, mint a kontroll csoport. Míg ugyanis az átlagos fehér gyerekek 86%-ban társították a negatív tulajdonságokat a sötét bőrű képekhez, addig a Williams-es csoport mindössze 64%-ban tette ezt, ami nem sokkal több a teljesen véletlenszerű 50%-os választástól. A kutatók statisztikai számítások után is jelentősnek találták a különbséget.

    Az eredményeket bemutató szakcikk szerint a faji megkülönböztetés hátterében a szociális félelem állhat. Míg ugyanis az átlagemberben az idegenektől való távolságtartás különösen érvényesül más etnikumokkal szemben, addig a Williams-szindrómás betegeknél szociális félelem hiányában faji diszkrimináció sem alakul ki. Meyer-Lindenberg és kollégái azonban siettek megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a rasszizmus genetikailag kódolt. Más vizsgálatokból tudjuk, hogy a nevelésnek szintén nagy szerepe van a sztereotípiák kialakításában, azonban valószínüleg tudat alatt mindenki különbséget tesz egyes népcsoportok között.

    A kutatócsoport a jövőben a gyerekek agyműködését tervezi alaposabban vizsgálni, ugyanis a mostani eredmények szerint a nemi és faji megkülönböztetésért más-más agyterület lehet a felelős.

     

    Forrás:
    ScienceNOW
     

    Absence of racial, but not gender, stereotyping in Williams syndrome children. Andreia Santos, Andreas Meyer-Lindenberg, and Christine Deruelle; Current Biology, Volume 20, Issue 7, R307-R308, 13 April 2010; doi:10.1016 / j.cub.2010.02.009

    Képek: 1) blogspot.com 2) 7. kromoszóma, Wikipedia 3) és 4) Példa kép a tesztből és az eredményeket összefoglaló grafikon, Current Biology

     

    5 komment

    Címkék: genetika williams pszichológia rasszizmus szindróma

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mikron.blog.hu/api/trackback/id/tr251920579

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.05.13. 07:30:49

    Ahol nincs új poszt...ott mikor lesz?

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.05.17. 11:19:42

    Jogos, új bejegyzések készülnek, de gyakran elavul a hírértékük mire megírom őket, olyankor pedig nem kerülnek ki a blogra. Amint a kenyérkeresés mellett jut több idő erre, akkor feltétlenül jönnek újdonságok.

    Jelenleg egy elszabadult óriáscsillagokról szóló hír van szerkesztés alatt, illetve egy cikk, miszerint az Archaeopterix nem is repült valami jól.

    Remélhetőleg ezek hamarosan olvashatóak lesznek, addig is Cheerek rövidhíreiben találhatsz vígaszt.

    mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.01.08. 16:08:28

    Először is: egyetértek a cikk tartalmával. Tényleg lehet ebben valami, és ha valaki mélyen magába néz, talán megerősítésre is találhat. De, én számos szociálpszichológiai kísérletről olvastam már, és ez az egyszeri kérdés, 20-20 gyereknek, igencsak gyér szám... sokkal többször megismételve jóval több gyereken (felnőttön?) már jóval reprezentatívabb eredményt adna, és nagyobb megnyugvással töltené el a magamfajta nyugtalankodókat is...
    ennyi

    Mikron · http://mikron.blog.hu 2011.01.08. 19:15:36

    Szia!

    Teljesen jogos, sőt, ha jól emlékszem a tanulmányt kritizálták is a kisszámú kísérleti alany miatt. Egy robosztusabb elemzéshez viszont jóval több alany kellene (mondjuk néhány ezer), és egy nagyjából azonos korú, homogénnek tekinthető williams-es csoportot aligha lehetne összehozni - szerencsére meglehetősen ritka ez a tünetegyüttes.

    mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.01.09. 09:26:33

    @Mikron: persze, nyilván én sem arra vágyom, hogy csak az én lelki világom megnyugtatása végett legyen sok ilyen betegségben szenvedő ember, akiken aztán jól kísérletezgethetnének, csak egy ilyen kísérleti alanyszámmal végzett megfigyelést én nem biztos, hogy egyáltalán elkezdem volna, és nem azért mert nem hiszek a kimutatott eredményben (még egyszer: teljesen egyetértek a fent leírtakkal, szerintem is igen szoros összefüggés lehet a félelem és a gyűlölet -jelen esetben a rasszizmus- között [bár ezt már Yoda mester is elmondta :) ]), hanem azért, mert ezzel pont, hogy inkább szkepticizmust váltanék ki az emberekből, a tudóstársadalomról már nem is beszélve, hiszen ezt mindenki belátja, hogy ennyire kevés ember véleményéből nem lehet globális átlagot vonni... na bevettem reggel az "AGY-pirulát" aztán már itt osztom is a zészt...
    süti beállítások módosítása